2010. augusztus 19., csütörtök

Akasaka lunch: a Nagy Hármas

Pontban délben kivágódnak az irodák ajtajai és Tokyó lohol, rohan ebédelni. A ranchi, az egy remek dolog Tokyóban; óriási a választék és mivel a verseny hatalmas, az étteremek délidőben itteni szinten teljesen megfizethető, 800-1000 yen körüli áron kiváló lunch-seteket adnak. Persze, ebben az is benne van, hogy hátha megtetszik a hely és vacsorára is visszjön a kedves vevő és akkor majd jobban meg lehet vágni, de ezzel nincs semmi baj, sokszor direkt azért megyek el egy-egy távolabbi helyre, hogy leteszteljem, érdemes-e rászánni egy estét és a pénzt az adott étteremre.


Hová is járunk hát mi ebédelni szűkebb hazánkban, Akasakában? Ez erősen függ attól, hogy a kollégákra hagyom-e a választást, vagy magam veszem kézbe az irányítást. Ha odadobom a gyeplőt, akkor az alábbi kritériumok alapján választunk:
  1. Ne kerüljön többe 1000 jenőnél. Ez teljesen elfogadható kívánalom, nekem sem esik jól ennél többet költeni. De mint mondottam, ez elég könnyen vehető akadály.
  2. Legyen ebben benne a kávé is (vagy tea, kinek melyik). Ez egy kicsit már jobban szelektál, de azért még marad hely bőven.
  3. Adjanak emberes adagot, lehetőleg HÚST. Ez ugyan meglepő egy ilyen kevéssé húsevő országban, de mi már csak ilyen machó vállalat vagyunk.
  4. Ne kelljen sorba állni és 5-6-an is beférjenek: szintén respektálható, de már erősebb szűrő. A jó helyekre nehéz bejutni 2 embernél többnek, hacsak nem indulunk el 12 előtt, de ezt meg nem illik.
  5. Ne legyen az irodától messzebb, mint 50 méter. Na, ez az igazi rosta, itt bukik meg a legtöbb jó hely.
A kimondatlan irodai közmegegyezés szerint a fenti kritériumrendszernek csupán három hely felel meg: a Hotel, a Kínai és a Német, így ezeket variáljuk körbe-körbe a végtelenségig, amíg csak hatalmi szóval közbe nem lépek. Nézzük hát őket sorban:

A Hotel

Becsületes nevén Brillante de az meg milyen egy hülye név már? helyette inkább Hotelnek hívjuk, mert tulképpen egy szálloda étkezője. Itt ezer yenért egy rakás különböző lunch-setet kínálnak, levessel-salátával és utána kávéval-teával. Az adagok nagyok, és az ízek sem elviselhetetlenek, például meglepően jó a hiyashi-chúka*. Van ishiyaki (vagyis lávakő-edényben szervírozott) kareraisu** is, ez se rossz, csak mindig megégetem vele a nyelvemet. Néha steak-et is adnak, ennek általában nem birok ellenállni, de mindig megbánom. A végén jön valami apró műízű desszert, amit nagy cuppogással elfogyasztunk. Lehet dohányzani is, sajnos.
Értékelés: 6/10

A Kínai

Ez is hotel, de nem úgy hívjuk. Kevéssé meglepő módon kínai konyhát vezetnek, pontosabban shanghait, ha jól veszem le. Nagy, kerek asztalok, öten is elférnek egynél, ez JÓ. Van kis előétel (általában shúmai vagy tavaszi tekercs), utána valami nyákos-gezemicés kínai tészta vagy rizses étel disznóhússal, királyrákkal, zöldséggel, mikor hogy. A végén egy kis arumondo-dófu (az a fehér, mandulaízű műanyagszerű zselé édes lében). De legalább cigizni nem lehet. Ide majdnem 2 percet kell gyalogolni, ami kollégáim megítélése szerint határán van az elviselhetőnek. Én a kajával vagyok így, de kéthetente egyszer azért belefér. A múltkor itt is egész jó hiyashi-chúkát ettem, de ez már gyanus, lehet, hogy csak azért, mert szeretem.
Értékelés: 5/10

A Deutsche

Igazából ennek legalábbis Doitsu-nak kellene lennie de irodánk valamiért ez esetben a helyes kiejtést preferálja. A rendes neve "Zum Eichen Platz"; a három közül ez van a legközelebb, de emeleten, ami nyilván minuszpontokat jelent a többieknél. Ez tehát egy echte német étterem, whatever it means, nyilván ezért van, hogy a pincérnő thai (vagy kínai?), és alig érteni, hogy mit akar, de legalább kedves. Ide négynél többnek nem ajánlatos jönni, mert kicsik az asztalok és sajnos! itt is dohányoznak. A menü mindig valami hús, disznó vagy csirke, zöldséges körettel + rizs, és általában, de csak általában! nem is rossz. Azért steaket itt sem szabad enni.
Értékelés: 6/10

Legközelebb megnézzük, mi van akkor, ha ÉN mondom meg, hogy hová menjünk. Az finomabb lesz, igérem.

-------------------------------------------------

* egyfajta hideg rámen, zöldséggel, disznóhússal, kifejezetten nyári ételnek számít (és csak ilyenkor kapható).
** currys rizs, erősen japán módra.

2 megjegyzés:

  1. Van ott egy török étterem is nem messze, én időnként oda menekültem a halak elől. A pizzéria már messzebb volt, de C-san időnként csatlakozott.

    VálaszTörlés
  2. A törököt még nem ismerem, majd beszéljünk!

    VálaszTörlés